VICTORIA - Stowarzyszenie na Rzecz Kobiet

UWAGA !!!
Bieżące informacje o działalności stowarzyszenia Victoria znajdują się na stronie na Facebooku

Nawigacja
Strona Główna
Artykuły
Linki
Dzisiejsze wydarzenia
Informacje o nas

Nasza misja
Program działania
Historia...
Stałe formy pomocy
Zarząd...
Statut...
Zrealizowane Projekty...

Die Charakteristik des Vereins 'Victoria'

The characteristics of the association 'Victoria''
Wykorzystujemy infor-

Ostatnie Artykuły
„Gniew"
Gniew na przemoc dom...
"Gniew" kryminał o p...
SERGIO DE ARANA: KTO...
Matka Boska płacze k...

Artykuły: Prasa
Nie sądź książki po okładce
Choć frekwencja nie dopisała, to bez wątpienia "żywa biblioteka" udowodniła, że odwoływanie jej w Wojewódzkim Domu Kultury w Rzeszowie nie miało najmniejszego sensu - Dyrekcja WDK-u chciała być hiperpoprawna. Prosiłam kierownictwo domu, by odwołali odwołanie. Nie widziałem i po tym, co tutaj zobaczyłam, nie widzę powodów, dla których odwołano to spotkanie w WDK-u - mówiła Anna Pakuła-Sacharczuk, pełnomocniczka ds. organizacji pozarządowych przy Podkarpackim Urzędzie Marszałkowskim, któremu podlega Wojewódzki Dom Kultury w Rzeszowie. "Żywą bibliotekę" organizatorzy w ostatniej chwili musieli przenieść do Wyższej Szkoły Prawa i Administracji w Rzeszowie. Dyrekcja WDK-u stwierdziła, że do swojej placówki imprezy nie wpuści. Nie spodobało im się to, że na spotkaniu będą gej i lesbijka.

Pogadajmy o cyckach
Potną nożyczkami twój ulubiony sweter, wyśmieją makijaż, wyrzucą stanik. Telewizyjne specjalistki od mody Trinny Woodall i Susannah Constantine nie są twoimi przyjaciółkami. I właśnie dlatego robią taką furorę Trinny i Susannah uczą, jak się ubierać, ale przede wszystkim, jak się nie wstydzić własnego ciała, nawet jeśli dalekie jest od doskonałości. Same też pokazują swoje słabe strony

Brytyjscy policjanci rozmawiają o Polakach Polacy biją partnerki, popełniają połowę przestępstw na tle seksualnym w UE i lubią szorstkich, stanowczych stróżów prawa. Tego, między innymi, mogli dowiedzieć się brytyjscy policjanci, którzy w zeszłym tygodniu uczestniczyli w konferencji w Crewe.

Znieczulać? Absolutnie tak!
- W Polsce powinna rozgorzeć powszechna dyskusja na temat prawa kobiety do bezpłatnego znieczulenia do porodu na życzenie. To jedno z dobrodziejstw cywilizacji, z którego powinniśmy korzystać, i nie ma powodu, by ciężarna cierpiała, skoro cierpieć nie musi, to jest poza wszelką dyskusją - mówi dr Józef Bojko, regionalny konsultant ds. anestezjologii i intensywnej terapii na Opolszczyźnie

„Gniew"
„Wyobraźcie sobie dziecko, które musi się chować przed tymi, których kocha” – pierwsze zdanie nowej powieści Zygmunta Miłoszewskiego mogłoby być jej mottem.

"Gniew" kryminał o przemocy
Poniżej cytujemy fragmenty rozmowy z autorem książki "Gniew" Zygmuntem Miłoszewskim. - Pisząc „Gniew”, nie wiedziałem do końca, o czym to będzie. Dopiero przeglądając olsztyńskie gazety, zwróciłem uwagę na liczne doniesienia o przemocy domowej i wtedy uznałem, że to jest temat, o którym chcę opowiedzieć. A im więcej się dowiadywałem, tym bardziej chciałem, bo upadło kilka moich fałszywych przekonań czy wyobrażeń na temat tej przemocy, i pomyślałem, że skoro ja je miałem, to pewnie są one dość powszechne. A warto je rozwiać.

"Opowieść podręcznej" Margaret Atwood

"Przecież kobieta mężczyźnie nie dorównuje"
Kontynuujemy cykl wywiadów z kandydatkami na pierwszą damę - dziś Małgorzata Szmit, żona Janusza Korwin-Mikkego w rozmowie z Anitą Czupryn o tym, co się dzieje, kiedy kobieta wychodzi za mąż za Araba, o różnicach płci, babochłopach i niekobiecych poglądach Manueli Gretkowskiej.

11 tysięcy matek w szkolnych ławkach
11 tysięcy matek w szkolnych ławkach. Czy minister Giertych chce im pomóc, czy je kontrolować? Magda Błachuta chodzi do pierwszej klasy liceum. Jest bardzo szczuplutka, nikt by nie pomyślał, że miesiąc temu urodziła Wiktorię. Właśnie wraz z mamą i siostrą wykąpały ją. Ola, siostra Magdy, jest w ostatniej klasie gimnazjum, to trzecia mama małej. Smaruje ją oliwką, karmi butelką, usypia, kołysząc na rękach.

50 tys. zł zadośćuczynienia za molestowanie
Były szef jednej z firm musi zapłacić 50 tysięcy złotych zadośćuczynienia pracowniczce, którą molestował w pracy. To pierwszy taki wyrok na Opolszczyźnie

52 tys. funtów odszkodowania dla molestowanej Polki
29-letnia Polka dostała ponad 52 tys. funtów odszkodowania za dyskryminację na tle narodowościowym i seksualnym. Mieszkającą w Irlandii Płn. Marzenę K. napastował inny Polak. Pracodawca, zamiast pomóc kobiecie, awansował mężczyznę.

A po co nam równouprawnienie?
Mężczyźni ruszyli do boju o wcześniejsze emerytury. I słusznie, wszak nie może być tak, by w egalitarnym społeczeństwie byli równi i równiejsi. Jeśli kobiety mają przywilej wcześniejszego odpoczynku, to dlaczego nie mężczyźni? Konstytucja gwarantuje równość obywateli i obiecuje zniesienie dyskryminacji.

Agencja - "Mały Książe"
Artykuł o agencji Mały Ksiażę

Akcja Akacja-w radiu

Alicja w Krainie Modłów
W polskim Kościele wciąż trwa spór, czy kobiety powinny służyć do mszy. Tymczasem w Boguszycach pod Opolem służą ministrantki. Licząca blisko tysiąc mieszkańców parafia pw. Trójcy Świętej w Boguszycach jako pierwsza w diecezji opolskiej i w kraju dopuściła dziewczyny do ołtarza.
Strona 1 z 11 1 2 3 4 > >>
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Użytkowników Online
Gości Online: 1